< terug

Going Public lezing: CONSTRUCTIES: Olivier Goethals & GAFPA 07/03

Dinsdag 07/03/2023, 17.30-19.00

Technologiecampus Gent
Auditorium J007 (J-blok)
Gebroeders De Smetstraat 1, 9000 Gent

  • Please register here.

CONSTRUCTIES: Olivier Goethals & GAFPA
(Lecture in Dutch)
In ‘A formal theory of perception’ toont wetenschapspsycholoog Donald Hoffman aan dat de werkelijkheid zoals we die waarnemen een constructie is. Er is geen objectieve materiële realiteit. Wat we ervaren is een persoonlijke en dus subjectieve mentale constructie. Het werk van Olivier Goethals en GAFPA is een creatieve interpretatie van dit inzicht. Beide praktijken vertrekken van een persoonlijke lezing van de context en scheppen plezier in het pragmatisch omgaan met de aangetroffen realiteit. Vindingrijkheid ontstaat door de dialoog aan te gaan. Elk project is een reactie zowel op het voorgaande als op de situatie die zich aandient en voegt een laag toe aan wat er al is. Zonder een finaliteit te beogen. Ze opereren in verschillende disciplines en hebben elk een taal ontwikkeld door de werkelijkheid te deconstrueren en opnieuw in elkaar te zetten. Een gedeelde interesse in structuur is zichtbaar in hun werk en reflecteert zich in het onderzoek in de studio ‘Primary Structure’ die ze begeleiden aan de KU Leuven Faculteit Architectuur in Gent. Hier analyseren ze bestaande structuren in het Vlaamse landschap. De lezing toont werk van beide praktijken waarbij de grens tussen grafiek, scenografie, architectuur en kunst vervaagt.

GAFPA werd opgericht in 2008 door Floris De Bruyn, Frederick Verschueren en Phillippe De Berlangeer en is actief op verschillende schalen. Van kleinschalige reconversies, scenografieën, meergezinswoningprojecten, masterplannen tot publieke gebouwen. Recent wonnen ze de publieke Architectuurprijs Gent met het bedrijfsgebouw LAB15.

Olivier Goethals maakt zowel architecturale ingrepen als artistiek werk dat breed de verbanden onderzoekt tussen ruimte en bewustzijn. Hij realiseerde diverse ruimtelijke interventies en installaties voor plekken als Z33 Hasselt, Extra City Antwerpen, Biennale Lyon & Palais De Tokyo.

The Going Public’ lectures are open to everyone and admission is free.