< terug

Lezing door Jochem de Vries, reflectie door Caroline Newton: Onrust in het planningsparadijs: 30 jaar liberalisering en decentralisering in de Nederlandse ruimtelijke planning 22/02

Ooit had Nederland het imago van een goed gepland land. Een tijdje geleden organiseerde het verbond van projectontwikkelaars voor journalisten een rondvlucht over Nederland om te laten zien dat het land ‘verrommelde’. Deze ondernemers pleitten voor stringenter ruimtelijk beleid. Een nieuwe omgevingswet is al jaren in de maak en haar invoering wordt keer op keer uitgesteld. Ondertussen is er een schreeuwend tekort aan ruimte voor woningen en ontwricht een ruimtelijk-ecologische crisis het land. Hoe is het zo ver kunnen komen? En gaan er ook nog dingen goed? Hoe decennia van liberalisering en decentralisering de Nederlandse planning en ruimtelijke ordening voorgoed veranderde.

Jochem de Vries is vakgroepvoorzitter (sinds 2019) en hoofddocent stedelijke en regionale planning aan de afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies van de Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde planologie aan de Universiteit van Amsterdam en doctoreerde aan dezelfde instelling. Na zijn afstuderen en voor zijn terugkeer naar de UvA, werkte hij aan de Technische Universiteit Delft, de Rijksuniversiteit Groningen en het Ruimtelijk Planbureau (RPB). Het overkoepelend thema van zijn onderzoek, in de afgelopen jaren, is hoe cultuur en instituties stedelijke en regionale planning structureren.

Caroline Newton is stedenbouwkundige, architect en politicoloog, gefascineerd door de verbanden tussen de sociale en gebouwde omgeving. Sinds begin 2019 is zij als Van Eesteren Fellow verbonden aan de faculteit Bouwkunde en Gebouwde Omgeving van de TU Delft, afdeling Stedenbouw. Caroline was eerder werkzaam als gastdocent aan de faculteit Architectuur van de KU Leuven binnen de Master Stedenbouw en Ruimtelijke Planning en de Interantionale Master Architectuur. Naast ontwerpstudio’s gericht op ruimtelijke en duurzame transformaties, gaf ze les in ‘critical urban theory’ en kwalitatieve ruimtelijke analysemethoden.

Lezing // 22 februari 2023// 17.00u – // Aansluitende receptie
Locatie // KU Leuven Faculteit Architectuur, Campus Sint-Lucas Gent // Hoogstraat 51, 9000 Gent // lokaal 320
Inschrijven // https://icts.kuleuven.be/apps/onebutton/registrations/35115