< terug

Publicatie: ‘De geest van suburbia’ (Bruno Meeus & Pascal De Decker)

De geest van suburbia

Bruno Meeus & Pascal De Decker

De voorbije jaren werden 104 Gentenaars en Hasselaars langdurig ondervraagd over hun woongedrag. We wilden weten waarom ze woonden waar ze woonden, wat hun keuze bepaalde en – als ze woontraject zouden overdoen – of ze dezelfde keuzen zouden maken.

Het model van een alleenstaande eigendomswoning met een tuin, een oprit en een garage, heeft niet alleen in België, maar ook in tal van andere Westerse landen, het woonpad van miljoenen mensen beïnvloed. Het model bleek bijzonder succesvol. Het was haalbaar voor een grote groep mensen, ook al omdat de minder aantrekkelijk leken. De neerslag doorheen de tijd van al die individuele woonprojecten bracht een ruimte tot stand die aangeduid kan worden als ‘suburbia’.

Lees meer.

Bruno Meeus (geograaf) is als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan de Faculteit Architectuur, KU Leuven, campus Sint-Lucas Gent/Brussel.

Pascal De Decker (socioloog en ruimtelijk planner) is als docent verbonden aan de Faculteit Architectuur, KU Leuven, campus Sint-Lucas Gent/Brussel.

Bart Claessens (geograaf, ruimtelijk planner) was tijdens het onderzoek verbonden aan Hogeschool Gent, Departement Ingenieurswetenschappen. Hij is nu zaakvoerder van PMC – consultancy, management & investments.