< terug

Hendrik Philips

CLT ALS FRAGMENTARCHITECTUUR

 

Het onderzoek van deze masterproef is georiënteerd rond CLT ( Cross Laminated Timber) of kruislaaghout. Er werd gekeken of dit opkomende bouwsysteem kon voldoen aan mijn toekomstvisie: Hierbij geloof ik dat massaproductie een steeds grotere rol zal spelen binnen architectuur. Een toekomst waarin gebouwen een kleinere impact gaan hebben op tijd en omgeving, en een grotere flexibiliteit en aanpasbaarheid/ vervangbaarheid zullen bevatten.

Vandaar mijn onderzoeksvraag: Hoe kunnen we CLT inzetten als een DUURZAAM en meer GEPREFABRICEERD basiselement waaruit, vanuit het detail gezien, fragment- architectuur ontstaat?

Zoals de onderzoeksvraag zelf al suggereert werd vanuit het detail gekeken naar de huidige CLT structuur. Hierbij werd gezocht naar een nieuwe, meer geprefabriceerde, wandopbouw.

Opbouw CLT-sandwichpaneel

In een MODULAIRE context zal de nieuwe wandopbouw, met zijn bijhorende details, gebruikt worden om architectuur te ontwerpen.!

Het resultaat is een testcase waarbij de ontworpen fragmenten worden ingezet om te voldoen aan de noden van de site. Dankzij het modulaire karakter kunnen er doorheen de tijd aanpassingen gedaan worden aan de vormelijkheid en functionaliteit van het ontwerp. Deze zullen het gebouw relevant houden waardoor het zijn duurzaamheid bereikt.

Met duurzaam duid ik op een architectuur die relevant is voor een lange periode.

Fragmentarchitectuur is een eigen gebruikte term die, een uit fragmenten of platen opgebouwde architectuur, beschrijft.

 

Aanpasbaarheid weergegeven in plan

 

Sfeerbeeld theater

 

Sfeerbeeld restaurant

 

Aanpasbaarheid functie

 

 

 

Hendrik Philips – Masterstudio structuur 2020