< terug

Zohra Gillaer_Onderzoek naar hoe het grid zorgt voor een ruimtelijke en bouwtechnische invulling

Onderzoek naar hoe het grid zorgt voor een ruimtelijke en bouwtechnische invulling.

In mijn onderzoek bekijk ik hoe het grid ingezet kan worden als hulpmiddel tijdens het ontwerpen en hoe dit bijdraagt tot een betere ruimtelijke en bouwtechnische invulling. Door een onderscheid te maken tussen twee soorten grids, het structurele en functionele grid, volgt al snel de conclusie dat een tweede grid zeker een meerwaarde heeft op ruimtelijk en bouwtechnisch vlak. Dit tweede grid is het functionele grid. Door te kiezen voor een tweede grid ontstaat er een spanning tussen het bestaande en nieuwe grid die zeer interessant is om te onderzoeken. Het structurele en functionele grid beginnen hierdoor op bepaalde plaatsen samen te werken en creƫren zo nieuwe ruimtes. Bovendien kan het tweede, functionele grid ingezet worden als een ontwerptool voor verschillende projecten. In dit project zorgt het functionele grid ervoor dat het concept en karakter van de site volledig verandert. Zo ontstaan er nieuwe ruimtes met een aangename lichtinval en ruimtelijkheid.

Dit onderzoek wordt toegepast op een bestaande site, namelijk de Meibloemsite, gelegen in de Brugse Poort, te Gent. Doordat er drie verschillende gebouwen zijn met elk een verschillend structureel grid is deze locatie een interessante keuze. Elk structureel grid heeft andere verhoudingen waardoor er steeds op een verschillende manier een spanning zal ontstaan tussen het structurele en het functionele grid. Als resultaat van mijn masterproef bekom ik een ontwerp dat ontstaat door de twee verschillende grids te combineren en een spanning ertussen op te zoeken.