< terug

Simon Vanhevel_Verticale woonuitbreiding van Gentse beluiken

Verticale woonuitbreiding van Gentse beluiken.

Onderzoek naar een structureel systeem dat een verticale woonuitbreiding mogelijk maakt binnen een stedelijke context.

Deze masterproef situeert zich binnen de probleemstelling die voortvloeit uit twee op haaks op elkaar staande trends. Enerzijds kent Vlaanderen een constante bevolkingsgroei, gepaard hiermee gaat een stijging in vraag naar woonentiteiten. Anderzijds Besliste de Vlaamse Overheid om een het ruimtebeslag in Vlaanderen stelselmatig terug te dringen, gekend onder de naam bouwshift. Hieruit vloeide volgende stelling voort als voedingsbodem voor deze masterproef:
“In de toekomst zullen ontwerpers dus vaker rekening moeten houden met onmogelijkheid om nieuwe bouwgrond aan te snijden en tegelijkertijd een antwoord moeten bieden aan de toenemende vraag naar diverse woonentiteiten.”

Hierbij wordt een verticale woonuitbreiding als mogelijke oplossing onderzocht. In het onderzoek ga ik op zoek naar een structureel systeem dat deze uitbreiding in een stad mogelijk maakt.
Als onderzoeksgebied voor deze uitbreiding worden de beluiken in Gent naar voren gebracht. Het onderzoek bespreekt waarom de beluiken zich als woningclusters perfect lenen tot een verticale woonuitbreiding. Hierbinnen worden de potenties en pijnpunten van de beluiken naar voren gebracht.

Als ontwerpcase wordt een verticale uitbreiding gerealiseerd in een Gents beluik. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van tools ontwikkeld in het onderzoek. Deze ontwerpcase moet het sluitstuk van deze masterproef vormen en probeert een antwoord te bieden op de onderzoeksvraag en daaraan gekoppelde probleemstelling hierboven aangehaald.

Concreet wordt gekozen om een verticale uitbreiding te realiseren in het beluik Koer van Loo. Hier wordt doormiddel van het toepassen van de module ontwikkeld in deze masterproef een stadsinbreiding waargemaakt. Deze stadsinbreiding zorgt voor een diversificatie van het woningaanbod in het beluik alsook voor een verhoogde densiteit.