< terug

Lene Lemmens_Modulaire herbestemming van historische langgevelhoeves

Modulaire herbestemming van historische langgevelhoeves.

Kan er een nieuwe modulaire houtconstructie ontwikkelend worden die de nieuwe schil vormt binnenin de oude hoeve, die onafhankelijk is van de bestaande gebintconstructie, om zo tot een volwaardige herbestemming te komen van een langgevelhoeve met het behoud van de authentieke sfeer?

In deze masterproef doe ik een onderzoek of we historische langgevelhoeves op een betere manier tot een volwaardige herbestemming kunnen brengen zodat ze niet verwaarloosd worden.
Doordat de hoeves niet opgemaakt zijn volgens de hedendaagse normen ontwikkel ik een nieuw modulair bouwvolume binnenin de bestaande schil, die op een ecologische wijze is opgebouwd en los staat van de hoeve. Zo wordt de bestaande schil en constructie niet weggewerkt of aangetast, en behouden we de authentieke sfeer van de hoeve binnenin.
Het onderzoek wordt opgesplitst in 3 onderdelen. In het eerste deel ’Analyse langgevelhoeves’ analyseer ik langgevelhoeves om na te gaan wat de basis is van dat type hoeve en of ik een modulair prototype zou kunnen creëren dat toepasbaar is op alle langgevelhoeves.
Vanuit de resultaten van de analyse heb ik in het tweede deel ‘Modulair systeem’ onderzocht hoe de modulaire structuur en schil opgemaakt worden volgens de hedendaagse normen waarbij het nieuwe volume onafhankelijk blijft van het bestaande volume. Om tot het modulair systeem te kunnen komen heb ik de modulaire elementen getest in de hoeve om na te gaan waar er geoptimaliseerd kan worden bij de opbouw of de aansluitingen van het modulair systeem.
In het laatste onderdeel ‘Test Casestudy’ wordt het finaal modulair systeem getest op drie langgevelhoeves: Hoeve Spooren, Kilbershoeve en hoeve Heist-Op-Den-Berg.