< terug

Boekvoorstelling / Raoul Bauer: De lange schaduw van de duivel 26/11

Op 20 mei 2022 overleed Raoul Bauer, die vele jaren hoogleraar cultuurgeschiedenis was aan onze faculteit. Hij schreef vooral over middeleeuwse cultuurgeschiedenis, waarin ook het kerkgebouw centraal stond, in nauw verband met iconologische thema’s zoals die in de kunst, en in tekst, op timpanen en kapitelen verschenen. Toen hij overleed werkte hij nog aan een boek over een van die iconologische thema’s: het beeld van de duivel. Elke tijd brengt een andere duivel mee, en met de tijd verandert ook de duivel. Die duivel werpt een lange schaduw in de Europese cultuurgeschiedenis. Dit boek, De lange schaduw van de duivel, komt uit op 15 november bij Uitgeverij Sterck en De Vreese. Op 26 november wordt het boek ook voorgesteld, gekaderd in een mooi programma met gastlezingen van filosoof en tevens collega emeritus aan de faculteit, Jacques De Visscher, en van kunsthistorica Sabine Alexander. Het boek zelf wordt toegelicht, in woord en beeld, door Dominique Bauer. Er wordt afgesloten met de projectie op het grote doek van de documentaire V├ęzelay, een verhaal van vrijheid en macht over de Maria-Magdalenabasiliek, die Raoul Bauer maakte voor de KTRO en die werd uitgezonden op VRT 1 in 1990.

De boekvoorstelling gaat door op zondag 26 november 2023 (10.00u-12.30u) te Puurs, in Theaterzaal Klapper (CC De Binder, Forum 9, 2870 Puurs-Sint-Amands). Het event is reeds volzet maar wie op de wachtlijst wil, kan een seintje geven via volgend emailadres: Dominiquebauer07@gmail.com.