< terug

Drawing architecture with… Caroline Voet, Hera Van Sande, Wim Goes, Floris De Bruyn en Saar Meganck @ Pirate Pavilion Waregem 9/06

Zaterdag 9 september, 14.00-18.00
Park Baron Cassier, Stationstraat 34, Waregem

Neem een picknickdeken mee en schetsmateriaal!

Al tekenend ontrafelen 5 architecten de inzichten die hen inspireren in hun praktijk en onderzoek. Je bent uitgenodigd om mee te tekenen, en met het potlood in de hand samen te zien hoe enkele architectonische principes in elkaar zouden kunnen zitten. Wat de architecten verbindt is hun reflectieve manier van kijken en ontwerpen, eigen aan hun architectuurpraktijk en hun posities aan de KU Leuven, Faculteit Architectuur, Campus Sint Lucas Gent, meer bepaald de studio-omgeving en onderzoeksgroep Structural Contingencies.

  • Caroline Voet en haar team VOET architecten ontwierpen samen met Nico Dockx het Pirate Pavilion. Zij zal de Architectonische Ruimte tekenen aan de hand van Jozef Albers en Dom Hans van der Laan, enkele principes die aan de grondslag liggen van het ontwerp van het paviljoen.
  • Hera Van Sande gaat op zoek naar de expressie van tussenruimte en gelaagdheid in de tekening geïnspireerd op het Japanse tijdruimte concept MA.
  • Wim Goes tekent de lijfelijke blik op de horizon volgens de principes van Reversed Perspective.
  • Floris De Bruyn tekent een stad met structurele typologieën, geïnspireerd op ‘The Game’ uit Collage city van Colin Rowe.
  • Saar Meganck (Architectuur Academie Maastricht AAM en KU Leuven) exploreert vanuit zeer diverse invalshoeken de getekende weergave van sequenties en textuur in een zoeken naar een andere vorm van architectuurtekenen als uitdrukking.

Van 26 augustus tot en met 30 september presenteert Be-Part, Platform voor actuele kunst een architecturaal paviljoen in Park Baron Casier in Waregem. Het paviljoen is ontworpen door kunstenaar Nico Dockx en Voet Architectuur en gerealiseerd door Studio Zuidervaart en ingenieur Dirk Jaspaert. Het Pirate Pavilion functioneert als een open laboratoriumprogramma, met acties en ontmoetingen van Nico Dockx met oa Seppe Nobels & Instroom Academy, Dennis Tyfus & Ultra Eczema, Louwrien Wijers, Chris Dercon en tal van lokale initiatieven. Voor het volledige programma zie:

https://www.be-part.be/nl/expo/pirate-pavilion-nico-dockx-voet-architectuur-en-studio-zuidervaart

Caroline Voet en haar team VOET architectuur zijn met Nico Dockx de ontwerper van het Pirate Pavilion. Ook hier daagt de dialoog uit tot het bevragen van de fundamenten van architectuur en ruimtelijke beleving, atmosfeer en proportie. Caroline Voet is professor aan de Faculteit Architectuur van de KU Leuven, waar ze met de onderzoeksgroep Structural Contingencies werkt rond ruimtelijke en structurele concepten/effecten, waarbij historisch exploratief onderzoek naar het ontwerpproces en architectuurtekenen wordt ingezet als kennisveld voor de toekomst.

Hera Van Sande doceert architectuurstudio in de masterjaren zowel aan de Faculteit Architectuur van KU Leuven als aan de vakgroep Architectural Engineering van Vrije Universiteit Brussel. Ze is artistiek directeur van de architectuurvereniging Archipel vzw en runt JUNO architecten, een kleine architectuurpraktijk in Gent, geïnspireerd door de Japanse ruimtelijke filosofie.

Wim Goes richtte in 1999 Wim Goes Architectuur op. Hij doceert in de Masters aan de Faculteit Architectuur KU Leuven. Sinds 2017 staat hij aan het hoofd van de Academic Design Office (Reverse Perspective’. In 2020 publiceerde hij, samen met Dr. Volkmar Mühleis, een boek met dezelfde titel. Hij nam deel aan de Glenn Murcutt Masterclass (2005) en New Zeeland Masterclass with Ian Athflied (2008). In 2017 was hij gastprofessor aan de Victoria University Wellington (NZ), waar hij lezingen gaf en de exhibitie cureerde ‘On Reverse Perspective’.

Floris De Bruyn is hoofdlector aan de KU Leuven Faculteit Architectuur, Campus Sint-Lucas Gent. Sinds 2017 leidt hij er het Academisch ontwerpbureau PRIMARY STRUCTURE waarin onderzoek wordt gedaan naar het ontwikkelen van een intelligente ruïne. Zijn lopende PhD ‘STRUCTURAL TYPOLOGIES’ doet onderzoek naar het concept van ‘the deep structure of type’. Samen met Philippe De Berlangeer en Frederick Verschueren leidt hij het architectenbureau GAFPA.

Saar Meganck staat samen met David Dhooge aan het hoofd van het team Dhooge & Meganck architecten. Daarnaast vervult ze de rol Hoofd Theorie binnen Architectuur Academie Maastricht AAM, waar ze doceert en met studenten en docenten een ‘onderzoekscella’ vormgeeft.
Momenteel ontwikelt ze onder KU Leuven en AAM een PhD “De bezielde wand. Over materialiteit, textuur en chroma-compositie in architectuur”.