< terug

Lezing: Réginald Moreels, Hendrik Bloem en Bernard Keutgens 17/05

Studenten industrieel ingenieur bouwkunde van KU Leuven – Gent gaan in gesprek met Réginald Moreels over zijn jongste boek ‘Engageer U’, met Hendrik Bloem over het ontwerp voor het medisch centrum in Beni (Congo) en met Bernard Keutgens, die als een van de weinige Belgen actief is als hulpverlener in het zwaar getroffen Homs (Syrië).

Reginald Moreels is chirurg in Congo, voormalig minister en medeoprichter van de Belgische afdeling van Artsen zonder Grenzen. In ‘Engageer U’ diept hij het concept ‘engagement’ uit in al zijn facetten. Zijn werk als chirurg in oorlogsgebieden, onder meer voor Artsen Zonder Grenzen, is een sterk voorbeeld van volgehouden engagement. Waarom doet hij dat? Wat drijft hem? Moreels verkent zijn eigen motieven en gaat van daaruit op zoek naar de meer algemene mechanismen achter deze vorm van altruïsme. Hij schrijft dit boekje als een pamflet, een warme oproep: Engageer U! Hij benadrukt daarbij hoezeer engagement en revolte samengaan.

Hendrik Bloem is architect-stedenbouwkundige, afgestudeerd aan Sint-Lucas Gent en aan de Rotterdamse Academie voor Bouwkunst (Stedenbouw). Hij werk bij ORG. Daarnaast is hij betrokken bij Architectes Sans Frontieres (ASF). Met ASF heeft hij Reginald bijgestaan voor het ontwerp en de bouw van het medisch centrum in Beni.

Bernard Keutgens is familietherapeut. Hij was werkzaam in het verwoeste Syrische Aleppo tot maart 2023 en sindsdien in het nog zwaarder getroffen Homs. Samen met leden van de Focolarebeweging begeleidt Bernard Keutgens inwoners en (ex-)soldaten.

17 mei @ Campus Rabot
Deze gastlezing staat open voor het brede publiek en sluit aan bij het onderwijsconcept Service Learning (binnen KU Leuven Engage), waarin dienen, reflecteren en leren centraal staan.

Iedereen is welkom! Meer info en inschrijven.