< terug

Expo / Een huis voor de geest: Architectuur van Dom Hans van der Laan & Jan de Jong

Op donderdag 16 mei 2019 opent op Buitenplaats Doornburgh in Maarssen (Nederland) de tentoonstelling ‘Een huis voor de geest’ over twee toonaangevende architecten van de Bossche School; Dom Hans van der Laan en Jan de Jong. Caroline Voet werd uitgenodigd als curator (met Voet en De Brabandere als scenografen) om de eerste tentoonstelling te maken als verkenning van deze plek en haar architectuur.

De ideeën van Dom Hans van der Laan over maatverhoudingen en de ruimtelijke ervaring beïnvloeden nog steeds architecten wereldwijd. Zijn leerling Jan de Jong zegt over zijn architectuur: “Het betaamt een wijs architect de ruimten te ordenen tot een plaats voor het lichaam en uitzicht voor de geest.”

In de tentoonstelling Een huis voor de geest zijn originele maquettes, modellen, meubels en tekeningen van Dom Hans van der Laan te zien en diverse projecten van oud-leerlingen, zoals Jan de Jong. Veel materiaal is nog nog nooit tentoongesteld. Deze tentoonstelling is tot stand gebracht in samenwerking met het Vlaams Architectuurinstituut, Het Nieuwe Instituut, de Jan de Jong Stichting en Van der Laan Stichting.

De tweede tentoonstelling van het drieluik Een huis voor de geest gaat over het werk van Dom Hans van der Laan en Jan de Jong, over architectuurfundamenten en het concrete huis en haar bewoners. Met films en soundscapes van Ingel Vaikla en Esther Venrooij.

Programma opening 16 mei 2019

16:30 uur – inloop
17:00 uur – panelgesprek met o.a. curator Caroline Voet en architect Robert-Jan de Kort
17:30 uur – officiële opening door Maya Meijer-Bergmans, met poëzie van Ingmar Heytze
17.45 uur – bezichtiging tentoonstelling en borrel
19:00 uur – einde

Locatie: Buitenplaats Doornburgh*
*Navigatie-adres: Diependaalsedijk 17, Maarssen

Graag voor 9 mei reserveren via deze link.

Ton & Maya Meijer-Bergmans – Founders MeyerBergman Erfgoed Groep,
Briene Zijlmans – Directeur Buitenplaats Doornburgh,
Caroline Voet – Curator ‘Een huis voor de geest’