< terug

Master interieurarchitectuur @ CIVA expo A.J. Lode Janssens – A Balloon Home

In het kader van de tentoonstelling ​”A.J. Lode Janssens – A Balloon Home” werden studenten van de Master Interieurarchitectuur, KU Leuven Faculteit Architectuur, Campus Sint-Lucas tijdens een masterstudio genoopt zich te verdiepen in deze interieure bel van wonend experimenteren en experimenterend wonen.​ Een resultaat van dit denken en werken van het atelier Performatieve Ruimte en Nabijheid vond neerslag in één van de kamers van het CIVA museum.

https://civa.brussels/nl/expo-events/aj-lode-janssens-balloon-home

openingsweekend: 11 & 12 december!
expo: 10 december 2021 – 27 maart 2022
openingsuren: 10.30u – 18.00u

studenten:
Samuela Canaj, Hannes Tollebeek, Florence Willems, Alex Vanlauwe, Colette Vercammen, Iris Messelis, Justine Logist, Nikita Goos, Silke Desmet, Jil Carton, Emma Verbeke, Korneel Maes.
begeleiders:
Jan Dekeyser, Jo Liekens, Roel De Ridder

uit de perstekst CIVA:
“De overkoepelende CIVA-tentoonstelling, gecureerd door Peter Swinnen en Nikolaus Hirsch, over Lode Janssens’ vruchtbare maar grotendeels onopgemerkt gebleven architecturale praktijk focust op zijn ‘ballonwoning’ (Humbeek, 1973-82), een tijdelijk experiment rond een pneumatische woning. De ballon was een compromisloze efemere poging tot de-architecturalisatie en harmonisatie met de natuur. Een experiment met en door het leven zelf. Als centraal stuk toont de tentoonstelling een maquette (gemaakt door CRIT.architects) van de ballonwoning op schaal 1/4, die de bezoeker in staat stelt het experiment van de architect ten volle te overschouwen en doorgronden. Samen met origineel en tot nu toe onontsloten archiefmateriaal wil de expo Janssens’ experimentele ruimtelijke onderzoekspraktijk voor het voetlicht halen. Daarnaast bevat de tentoonstelling een installatie van Marc Godts die fungeert als een atmosferische benadering van het experiment van A.J. Lode Janssens. Het SLIDEMONSTER is een cluster van 6 zware projectoren en mediaspelers gemonteerd op een op maat gemaakte draagstructuur, die een selectie van de originele dia’s van de ballon projecteert. In het kader van de tentoonstelling werden studenten van de Faculteit Architectuur van de KU Leuven tijdens een masterstudio genoopt zich te verdiepen in de fysieke en psychologische aspecten van het ballonwoningexperiment.”