< terug

(22-23) Grand Tour

Grand Tour

Masterproef 2022-23

Carl Bourgeois & Hugo Vanneste

Gent, NL

Grand tour is oorspronkelijk een 18e -en 19de -eeuws concept van reizen langsheen monumenten van Europa, voornamelijk Italië.

Het was lange tijd een verplicht nummertje bij mannelijke jongvolwassenen uit elitaire kringen en werd beschouwd als een onderdeel van hun vorming.

Onder het mom van het leren kennen en waarderen van de (met name klassieke) kunsten werd er vooral seksueel geëxperimenteerd in huizen van plezier en zo opgeleid voor het huwelijk…

De grand tour was het moment bij uitstek om al dan niet tijdelijk te ontsnappen uit het keurslijf van de hoogste standen. Ouders stimuleerden de grand tour opdat de jongeren ver van huis hun wilde haren konden kwijtraken.

Vanuit soortgelijk ontvoogdingsidee willen Hugo en ik ook jullie ontsnapping uit het schoolse gebeuren mee begeleiden.

Om het mannelijke macho-idee van de oorspronkelijke Grand Tour voldoende te nuanceren houden we er aan jullie kennis te laten maken met feministe Rebecca Solnit, bekend voor het essaybundel ‘men explaining things to me’ en het later afgeleide begrip ‘mansplaining’ maar vooral schrijfster van het boek ‘Wanderlust’, waaruit we de fascinatie voor het wandelen, als aanleiding tot het denken hebben gehaald.

Traditioneel bestaat Grand tour uit twee reizen: één collectieve reis en één solo-reis.

In november/december gaan we in regen of sneeuw een week met studenten overleven in een ruïne in de Jura, op  ‘Montavoies’ (de berg met paden) waar we Wim Cuyvers ontmoeten.  Wim, ooit (altijd) architect, vandaag forestier weet als geen ander architectuur te schetsen als een fijne plek tussen mens, dier en de goden (of de dood.)

Die week leren we mekaars kleinste kantjes kennen en houden we ‘school’ zonder architectuur.

Het blijkt al jaren een ideale context voor fijne gesprekken over de zin of onzin van architectuur, een masterproef, een bouwwerk, een praktijk.

De tweede reis is een soloreis, ver of vlakbij, fysiek of mentaal, die je dient te distilleren uit de vraag: wat wil ik met mijn masterproef vertellen, aan jezelf, de discipline, de wereld?

Wandelen is hierbij een belangrijke formule.

Met dit fundament gaan jullie op zoek naar verdere invulling van jullie laatste opdracht voor ons, die -mogen we hopen- eerste opdracht wil zijn van jullie toekomstige praktijk.

Expected output: 

Je ontwikkelt een denkkader en bijhorend ‘laboratorium’ (eigen atelier) en zet een reeks experimenten op (tekeningen/maquettes/video/podcasts…) die je idee rond Architectuur  (wat? waarom?) gaandeweg gestalte geeft.  

De bevraging is hierbij belangrijker dan het antwoord. 

Aan de hand van een finale presentatie/installatie (mixed media) en bijhorende reflectienota getuig je van je traject en trek je waar mogelijk conclusies voor je toekomstige praktijk. 

References/Further reading: 

Boek: 

-DE-AD – tekst over tekst /  Wim Cuyvers 

-Wanderlust / Rebecca Solnit 

-Georges Bataille – Paul Virillio  – Georges Perec – Bruno Latour – … 

Film: 

-Les Glaneurs et la glaneuse / Agnes Varda  

-Roy Andersson – François Truffaut – Michael Haneke – … 

 

Video’s:

Studio expo: Grand Tour 21/06/23

Iedereen welkom op de expo van de Grand Tour masterproef te Wondelgem (Evergemsesteenweg 220 , 9032 Gent) Vanaf 19 uur, ingang langs de tuin. + Er zal een bar zijn! (cash only) https://www.facebook.com/events/1064353141193033

meer