< terug

AvdaK op de expo rond René Heyvaert

AvdaK staat voor ‘Architectuur voor, door en als Kunst’. Dit is een AOB (Academisch Ontwerpbureau / ontwerpstudio in de Faculteit Architectuur onder begeleiding van docenten Wim Goossens en Arnaud Hendrickx. Zij werden uitgenodigd om een installatie te ontwerpen voor een tentoonstelling rond de figuur van architect-kunstenaar René Heyvaert (1929-1984) die loopt van 28 september 2018 tot en met 10 februari 2019 in Museum M te Leuven. (curatoren: Eva Wittocx en Peter Swinnen)

René Heyvaert (1929-1984) studeerde architectuur aan Sint-Lucas te Gent en koos na een korte loopbaan als architect voor een kunstenaarscarrière. De tentoonstelling omvat twee zalen. In een eerste ruimte brengt M een honderdtal werken samen in een onderzoekende tentoonstellingsarchitectuur. De tweede zaal biedt een unieke focus op zijn praktijk als architect.

Met medewerking van een aantal studenten werd deze installatie opgebouwd. Op basis van uitvoeringsplannen en montagetekeningen bereidden ze met een professionele aannemer het werk voor en werd alles in situ geassembleerd. Dit vormde voor de studenten een gelegenheid om tijdens hun studies reeds te ervaren hoe hetgeen bedacht en getekend wordt, omgezet wordt in de realiteit. Bovendien leerden ze de context van een museum op een andere manier kennen met nu en dan een blik achter de schermen.

Het voorstel van AvdaK voor de tentoonstelling over René Heyvaert bestaat uit een installatie met een ‘reproductie op ware grootte’ van de structuur van een woning uit Destelbergen die Heyvaert in 1958 voor zijn broer ontwierp. Dit houten skelet past precies in de ter beschikking gestelde ruimte, waarmee er een poëtische spanning wordt opgezocht in de confrontatie tussen een woninggrote maquette en een kamergrote tentoonstellingsruimte. Een verhoogde vloer onder/tussen de structuur met een dubbelzinnig statuut van beeldende sokkel aan de ene kant en dienend podium aan de andere kant, versterkt het statuut van de installatie als architecturale sculptuur.

De structuur is drager voor vier ruimtelijke “pixels” die de woning anno 2018 (na de renovatie door CRIT./Peter Swinnen) kenmerken: een gordijn, een kapstok, een dubbelzijdige badkamerwand en een vlak in golfplaat. Als een ‘mise en abime’ worden onder de sculpturale structuur twee maquettes van de woning gepresenteerd. Architecten de vylder vinck taillieu maakten een maquette van de woning zoals ze was net na de bouw in 1958 en net voor de renovatie in 2016. Daarnaast is ook een filmisch tweeluik te zien van Canvas in samenwerking met Peter Swinnen (première op 13.12.18) waarin de woning op twee manieren in beeld wordt gebracht: vanuit zijn details en als onderdeel van het landschap. De woning wordt dus op drie verschillende manieren aanwezig gesteld: als object, als ruimtelijke structuur en als film.