< terug

Expo: Ontdek Ergens om Hier te vinden.

Ontdek Ergens om Hier te vinden.

Een tentoonstelling door Jonathan Vanhove en Minne De Meyer Engelbeen

10 maart 2022 — 07 april 2022

Hier als een houvast voor Ergens en een antwoord op een, op het eerste zicht, eenvoudige instructie. Het punt dat zich Hier bevindt, zal er voor zorgen dat we onszelf weten te positioneren. We krijgen een positie in de ruimte of een eigen positie tegenover Hier. Het ontspringt steeds in haar oorsprong. Laat dat nu juist het punt zijn dat het verdere verloop van onze eigen praktijk als ontwerper een duidelijke richting geeft, en zo dienst doet als de houvast voor het onderweg zijn naar Ergens. Om Hier te vinden heb je namelijk eerst nood aan een dwalen, een zoeken naar. Deze dwaling wil gelezen worden, Ergens fungeert als kaart naar een ongekende. De kaart kent geen eindpunt. Losse draden, onaffe instructies en leegtes geven de mogelijkheid de kaart verder uit te breiden. Ergens is niet tastbaar noch zichtbaar en kan enkel inwerken op de verbeelding met maar één doel: dwalen in de zoektocht.

Architectuur Als/Voor/Door Kunst?

Onszelf positioneren ten opzichte van de relatie tussen kunst en architectuur kunnen we het best beschrijven door het op het eigen gemaakte werk te projecteren. De ruimtelijke exploratie, het dwalen, het positioneren van je eigen lichaam in ‘een’ ruimte, of het nu ergens is of hier, resulteerde in dit werk. Werk dat op haar beurt een plaats krijgt in een bestaande context. Deze continue schakeling tussen kunst & architectuur zorgt ervoor dat deze ‘grens’ voor ons vervaagt, als die er überhaupt ooit zou geweest zijn. Ervan uitgaande dat het gemaakte werk dus onder de noemer ‘kunst’ valt en de gematerialiseerde ruimte, of hoe het werk zich ruimtelijk laat opstellen in diezelfde ruimte tot de noemer ‘architectuur’ behoort. Ook daar vervaagt de grens. Beiden zijn we architect van opleiding. Het gemaakte werk werd steeds benaderd, onderzocht, herwerkt en verwerkt door ons als architect. Maakt dit van het ‘werk’ dan architectuur? En moeten we stellen dat “Whatever I do as architect, is architecture”* ook opgaat voor onze praktijk en bij uitbreiding voor het handelen van elke architect?

* M. Godts, 2018, Lieu à Penser. ESCAUT digital news letter, OCTOBER 5, 2018

 

Bio

Jonathan Vanhove was in een vorig leven een voltijds grafisch vormgever. In het heden een voltijds stagiair architect met een fascinatie voor datgene binnen architectuur wat zich niet zo gemakkelijk laat omschrijven in woorden.

Minne De Meyer Engelbeen is een afgestudeerde architect en florist. Ze volgt het postgraduaat Curatorial Studies aan het KASK om zo architectuur en het ruimtelijk denken te kunnen inzetten in de wereld van het cureren.

 

Van 10 maart 2022 tot 07 april 2022 in de AVDAK tentoonstellingsruimte

KU Leuven Faculteit Architectuur Campus Sint-Lucas Brussel

Paleizenstraat 65/67, 1030 Schaarbeek