< terug

Beeld van de Stad – Brugge

Op woensdag 2 december 2020 vierde Brugge haar twintigjarige erkenning door UNESCO als werelderfgoedstad. Stad Brugge bekroont dit jubileum met een nieuwe publicatie die een minder bekend ‘beeld van de stad’ blootlegt aan de hand van een selectie hedendaagse kunst- en architectuurprojecten. Een (her)ontdekking van Brugge door de ogen van kunst en architectuur, waar verleden en toekomst samenvloeien.

‘Beeld van de Stad’ brengt als terug- en vooruitblik een selectie, gemaakt door een externe jury, van 70 hedendaagse kunst- en architectuurinterventies samen die mee dit stedelijke landschap hebben vormgegeven. Een staalkaart van hedendaags Brugge, van Fabre tot Permeke, van het Concertgebouw tot het Rijksarchief, gekoppeld aan acht essays die dieper ingaan op thema’s als kunst in de stad, bouwen in werelderfgoed en stadsvernieuwing. Gasten als Marc Dubois, Katrien Laenen, Koen Van Synghel en Luc Verpoest blikken terug op kanteljaren als 1971 (oprichting Stedelijke dienst voor Monumentenzorg), 2000 (Unesco-erkenning), 2002 (Brugge, Culturele Hoofdstad van Europa) en de verschillende triënnales voor hedendaagse kunst en architectuur die zowel tijdens de jaren 1960 als vandaag blijven uitdagen tot experiment.