< terug

Lezingenreeks Open Ruimte Platform / ‘Open Brooddozen’

Het Open Ruimte Platform organiseert in Brussel (WTC – 23e verdieping) op 24 september, 1 oktober en 15 oktober ’s middags gratis lezingen met betrekking tot inspirerende openruimtethema’s. De ‘Open Brooddozen’ lezingenreeks wordt gecureerd door Hans Leinfelder.

De lezingen zijn gratis toegankelijk voor elke geïnteresseerde, al dan niet vergezeld van zijn/haar brooddoos. Ze vinden plaats in het kader van de thematische tafels van de Open Ruimte Beweging, een initiatief van de Vlaamse Landmaatschappij, Departement Omgeving, de VVP, de VVSG, de Regionale Landschappen, de VRP, Architecture Workroom Brussels, Voorland, 1010au en KU Leuven Onderzoeksgroep P.PUL.

Meer info

  • 24.09.18, ‘Grond-zaken’
    12:00–12:45, Valerie Dewaelheyns
    Valerie Dewaelheyns, planoloog Dienst Ruimtelijke Planning van Provincie Vlaams-Brabant, is vermaard om haar doctoraatsonderzoek over het belang van het tuinencomplex dat 9 % van het Vlaamse grondgebied inneemt. Ze is ook betrokken bij de ‘Leve de tuin’-campagne van de provincie die tuineigenaars wil omvormen tot ‘soil stewards’ die zeer bewust zijn van de bodemprocessen in hun tuin.
  • 01.10.18, ‘Luwte-oases’
    12:00–12:45, Geert Peymen
    Geert Peymen, zelfstandig architect en scenograaf en onderzoeker aan KU Leuven-Faculteit Architectuur, is een pionier in Vlaanderen in het verkennen van het raakvlak tussen stilte, rust en ruimte. Zijn onderzoek spitst zich vandaag vooral toe op (kleine verborgen) luwteplekken in de stedelijke context die als een netwerk/laag doorheen de stad aanwezig zouden kunnen zijn.
  • 01.10.18, ‘Op(en)ruimen’
    13:00–13:45, Tim Vekemans en Dimitri Minten
    Tim Vekemans en Dimitri Minten van RE-ST Architecten maken op een unieke wijze naam in Vlaanderen met hun onderzoek naar onderbenutting van gebouwen en infrastructuur. Met spraakmakende projecten, zoals ‘Waar een wil is, is een weg weg’, trachten zij overheden bewust te maken hoe de ruimte efficiënter kan worden benut alvorens nieuwe open ruimte aan te snijden.
  • 15.10.18, ‘Gewaardeerde landschappen’
    12:00–12:45, Jacco Schuurkamp
    Jacco Schuurkamp, senior beleidsmedewerker bij de afdeling Duurzaamheid en Groen van de Stad Den Haag, vertelt hoe de gemeente een waardestelling heeft laten uitvoeren voor het groen in de gemeente. Hierbij werden de ecosysteemdiensten die door het groen werden geleverd, kwantitatief en in de mate van het mogelijke monetair gewaardeerd.
  • 15.10.18, ‘Voedselparken’
    13:00–13:45, Jan-Willem van der Schans (tbc)
    Jan-Willem van der Schans, onderzoeker aan Wageningen Universiteit, (nog te bevestigen) is een naam op het vlak van korteketenvoedselketens in een stedelijke en peri-urban context. Grootste ambitie is om de voedselvoorziening kwalitatiever en economisch rendabeler te organiseren op een regionale en lokale schaal.