< terug

Manifest ‘Operatie Open Ruimte’ pleit voor programmawerking voor open ruimte in Vlaanderen

In 2013 werkte VLM een toekomstverkenning uit voor de Vlaamse open ruimte. Dit heette het Open Ruimte Offensief, bestaande uit zes mogelijke toekomstvisies voor de open ruimte.

Een uitgebreide groep partners (Vlaamse overheidsinstanties, VVSG, VVP, regionale landschappen, Natuurpunt, Boerenbond, …) deelde de voorbije twee jaar kennis en ervaringen binnen het Open Ruimte Platform. Het Open Ruimte Platform zette daarvoor een leertraject en een testtraject op waarin de voorgestelde toekomstvisies getest werden en de ervaring van experten, nieuwe actoren en innovatieve trajecten werden samen gebracht om van elkaar te leren. Het leertraject werd gecoördineerd door Hans Leinfelder (KU Leuven-Faculteit/Departement Architectuur). Het testtraject werd geleid door Architecture Workroom Brussels.

Het recente manifest ‘Operatie Open Ruimte’ is een tussentijds resultaat van het traject Open Ruimte Platform. De open ruimte staat voor vele uitdagingen, zoals klimaatverandering, waterkwaliteit, voedselproductie, hernieuwbare energie, biodiversiteit, … Om die complexe uitdagingen het hoofd te bieden, is een handelingsperspectief nodig. De publicatie ‘Operatie Open Ruimte’ voert een pleidooi voor een actieve en geïntegreerde programmawerking voor de open ruimte in Vlaanderen. Die programmawerking laat toe terugkerende opgaven aan te pakken op schaal van heel Vlaanderen.

Meer info en te downloaden rapporten: https://www.vlm.be/nl/themas/platteland/openruimteplatform/Paginas/default.aspx