< terug

Clara Denolf in Estonia

clara-825x510

Clara Denolf is onze studente uit 3BA Interieurarchitectuur.

Twee maanden geleden liet ze Gent achter om via het Erasmus Exchange Program te gaan studeren in Tallinn. Wij vroegen haar om iets te vertellen over haar ervaring in Estland. Dit is wat ze schreef:

“Tere kõigile!
 Oftewel ‘dag iedereen’ in het Ests. Ik bevind mij momenteel in Tallinn, de hoofdstad van Estland. Ik studeer hier interieurarchitectuur aan de Kunstiakadeemia voor 1 semester. Ik ben hier ondertussen zo’n goeie 2 maand en het ganse gebeuren bevalt me ten zeerste.

Niet alleen een nieuwe school maar ook de beleving van een nieuwe stad, nieuwe mensen en ongelooflijk veel nieuwe indrukken wakkert de creativiteit in mij aan. De Kunstiakadeemia is zowat de grootste school in Tallinn en alle verschillende departementen zoals design, fine arts, jewelery & blacksmitting en architectuur liggen overal in dit pitoreske stadje verspreid. Omdat er zoveel verschillende disciplines te volgen zijn, in zoveel verschillende departementen, word je automatisch meegesleurd in het ganse Kunstiakadeemia-gebeuren. Ik volg uiteraard het gros van mijn lessen in de architectuur-afdeling maar ook schilderen en modeltekenen mogen niet ontbreken in mijn lessenrooster, soms kan je me zelfs vinden in het keramieklokaal. Het is, in mijn geval althans, zeer inspirerend en vakoverschrijdend om zoveel verschillende kunstaspecten mee te pikken.

Hoewel de architectuuropleiding hier veel technischer is dan Sint-Lucas, minder conceptueel en vrijdenkend, haal ik genoeg inspiratie, creativiteit en fantasie uit de andere departementen. Deze nieuw aangeleerde technieken kan ik op verschillende niveaus toepassen in mijn architecturale ontwerpen.
In het begin had ik wat moeite mijn plekje te vinden op school: ik was de enige Erasmusstudent en had zelf geen eigen plaatsje in de lokalen: er zijn in elk jaar slechts 8 studenten toegelaten, wat ook 8 bankjes en 8 stoelen betekent.

De leerlingen spraken altijd Ests en ook de leerkrachten deden niet veel moeite. Maar nu, twee maandjes later en een paar mondige babbels verder –je moet opkomen voor jezelf, ik ben hier al veel sterker en assertiever geworden- ben ik een waardig deeltje van de groep. 
Hoewel ik nog steeds de vreemde eend in de bijt ben, met mijn conceptuele tekeningen en vele kleine schetsjes, heb ik ook al heel wat van het technische deel opgestoken. En geloof het of niet: de leerlingen maken nu ook heel wat meer schetsen en stellen soms vragen aan mij over hoe of wat. Ik heb de indruk dat we er allemaal alleen maar voordeel bij hebben om af en toe eens een andere kijk op de dingen voorgeschoteld te krijgen.


Verder leef ik in de dormitory ‘Muusa Majutus’ op een steenworp van het oude centrum. Hier spendeer ik het grootste deel van mijn tijd in mijn kleine maar knusse kamertje. De meeste dormitory-bewoners zijn Erasmusstudenten wat het hele gebeuren hier fantastisch maakt. Je ontmoet niet alleen lokale studenten maar mensen van over de ganse wereld, die hier zijn met dezelfde reden als jij, en die hetzelfde meemaken. Het schept een ongelooflijke band en ik ben ervan overtuigd dat ik hier vrienden voor het leven heb gemaakt.
 Ondanks de naderende koude –het wordt hier zo’n min 15 graden binnen enkele weken- heeft Tallinn een warm hart waar je je altijd welkom voelt.


Clara Denolf in Tallinn
Clara Denolf in Tallinn

Verder heb ik ook een eigen blog over mijn doen en laten in Tallinn, ga gerust eens een kijkje nemen op http://claradenolf.tumblr.com/


Varsti!”

clara 2

clara 3