< terug

Jana Haerinck in Spain

jana-825x510

Jana Haerinck in Madrid

Jana Haerinck is currently enrolled in the MA program in Interior Architecture.

Last year she left Ghent to participate in the Erasmus Exchange Program in the Escuela Superior de Diseño in Madrid. We asked her to tell something about her experience there. This is what she wrote:

“Dos cervezas por favor! Probably not the best opening line, but it caught your attention anyway.

Last year I didn’t start school, like usual, in Ghent, but at E/S/D Madrid. I arrived with 2 heavy bags, and after five months I went back home twice as much luggage, in every possible sense.

The Spanish language, at first, gave me headache, but now sounds like music to my ears. Madrid is a fantastic city, which never gets boring. Architecturally, culturally, … on  many levels this spanish has a lot to offer.

Sint-Lucas students are always complaining about the organization at our school, but I can assure you, in Madrid it is 5 times worse.  It all has his charms, though. Sometimes the problem with Sint-Lucas is that you have the everyday stress in order to perform. And this, sometimes, might leads to a creativity block.

At E/S/D they really help you to continue to explore new creative perspectives. Madrid as a city helps you as well with this by giving constantly inputs. El Matadero is a nice example, it is an old slaughterhouse that has been transformed to a cultural center. I spent a lot of time there.

At first, I thought I didn’t learn a lot. But, now that I am back in Belgium, I started to realize that one does not only learn at school. But it’s also by living in another place, by having a different experience, by dealing with problems and encountering fantastic things, by the people you meet and by the new places you’ve been. I learned more than I thought.

Hasta luego Madrid!”

jana-825x510

Jana Haerinck at Plaza España in Madrid


Jana Haerinck is net begonnen aan het Master in Interieurarchitectuur.

Vorig jaar liet ze Gent achter om via het Erasmus Exchange Program te gaan studeren in de Escuela Superior de Diseño in Madrid. Wij vroegen haar om iets te vertellen over haar ervaring in Spanje. Dit is wat ze schreef:

“Dos cervezas por favor! Wellicht niet meteen de beste openingszin, maar ik heb nu toch jullie aandacht.

Vorig jaar startte ik niet, zoals gewoonlijk, mijn schooljaar in Gent, maar wel aan E/S/D Madrid. Met twee zware koffers ben ik ginds toegekomen, en na vijf maand ben ik zowel letterlijk als figuurlijk met dubbel zoveel bagage teruggekeerd.

De Spaanse taal, die mij de eerste maand hoofdpijn bezorgde, klinkt mij nu eerder als muziek in de oren. Madrid is een fantastische stad die nooit verveeld. Architecturaal, cultureel, … op elk vlak heeft het veel te bieden.

Sint-Lucasstudenten klagen non-stop over de organisatie van onze school, maar ik kan jullie verzekeren, daar is het nog 5 keer zo erg alles op het Spaanse ritme. Wennen, maar op zich heeft het ook zijn charmes. Bij Sint-Lucas heb je dagdagelijks de druk om te presteren wat vaak kan leiden (soms ook lijden) tot blokkeren. Terwijl ze in E/S/D echt helpen om steeds nieuwe creatieve invalshoeken te ontdekken. Madrid zelf leent er zich ook toe om creatief te zijn, en er zijn inputs van alle kanten. Bijvoorbeeld El Matadero, een oud slachthuis dat is omgetoverd tot een cultureel centrum waar ik regelmatig tijd doorbracht.

Op ’t eerste zicht dacht ik niet zoveel bijgeleerd te hebben. Maar na een tijdje terug in ons kleine Belgenlandje te zijn, begon ik te beseffen dat het leren niet alleen op school gebeurt. Het is door elders te leven, de ervaringen op te doen, door problemen en fantastische dingen mee te maken, door de mensen die je ontmoet en de plaatsen waar je bent geweest. Ik heb meer geleerd meer dan ik dacht.

Hasta Luego Madrid!”

jana2

Jana Haerinck in Madrid


Hier zijn een aantal links die Jana heeft aangeraden:

Website van de Escuela Superior de Diseño:  http://esdmadridcampus.org

Culturele centra:

http://www.mataderomadrid.org

http://www.ivorypress.com

http://espacio.fundaciontelefonica.com

WIl je ook in het buitenland studeren, of deelnemen aan een internationaal project? Neem dan contact op met het bureau voor internationalisering op school.

http://www.architectuur.sintlucas.wenk.be/index.php?id=31