< terug

Heleen Sintobin in Norway

heleen-stintobin-armadillo-dpages-blog-53
Heleen Sintobin & Armadillo (in progress)
Heleen Sintobin & Armadillo (in progress)

Heleen Sintobin is currently enrolled in the MA program in Interior Architecture.

Last year she left Ghent to participate in the Erasmus Exchange Program in the Kunsthøgskolen in Oslo. We asked her to tell something about her experience there. This is what she wrote:

“Architecture? Too big. Interior architecture? A bit smaller. Object and design in space? Finally, I did find what I was looking for.

With this deduction I started my search for a new challenge in the interior architecture. I chose to participate in the exchange program ‘Interior architecture and furniture design’ at the ‘Kunsthøgskolen i Oslo’, Norway. This school is known for having the best workshops in Europe.

The Scandinavian tradition is well known for its approach towards the use of materials during the design process. If a Scandinavian designer sees something attractive he can’t resist to touch it. With this new point of view I started my individual project. After 10 weeks experimenting and developing my concept, I presented my prototype: ‘Armadillo’. After some successful feedback my design was selected for a competition, 4 exhibitions and the Stockholm Furniture Fair.

During and after the fair I got a lot of positive feedback, accompanied with some great press releases. This autumn I will launch my first product, ‘Pichi Pillow’, based on ‘Armadillo’ for ‘Sweatshop Deluxe’ in the Netherlands.

The chances I got with my exchange program are bigger than I ever could have dreamed. Thanks to the experience I have a better knowledge of where to see myself in the future, in this crazy design world.

I really recommend everybody to experience an exchange program, stop thinking and just go! Some distance and other approaches will open your eyes.”

Here are some interesting links Heleen Sintobin wanted to share with all of us:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ML2sX3EpI7E#t=124 (a little movie about the design department in Oslo)
http://www.khio.no/Engelsk/ (the direct link to the website of the Kunsthøgskolen in Oslo )
http://blog.thedpages.com/stockholm-furniture-fair-armadillo-by-heleen-sintobin (A design blog from Stockholm)
https://www.blomqvist.no/Maanedens-design (the competition Heleen participated in)

————————

Armadillo © Hellen Sintobin
Armadillo
© Hellen Sintobin

Heleen Sintobin is net begonnen aan het Master in Interieurarchitectuur.

Vorig jaar liet ze Gent achter om via het Erasmus Exchange Program te gaan studeren in de Kunsthøgskolen in Oslo. Wij vroegen haar om iets te vertellen over haar ervaring in Noorwegen. Dit is wat ze schreef:

“Architectuur? Te groot. Interieurarchitectuur? Iets minder groot. Object en design in de ruimte? Daar gaat eindelijk dat lichtje branden. Met deze bedenking in het achterhoofd ging ik op zoek naar een nieuwe uitdaging binnen de opleiding interieurarchitectuur op Sint-Lucas, Gent. Binnen het kader van het Erasmusprogramma koos ik een semester ‘Interior architecture and furniture design’  te volgen aan ‘Kunsthøgskolen i Oslo’. Deze school staat bekend in Europa als school met de beste werkplaatsen.

De Scandinavische traditie staat bekend om haar nadruk op het gebruik van materialen in het ontwerp. Een Scandinavisch ontwerper voelt aan alles wat hem visueel prikkelt. Met deze nieuwe invalshoek ging ik aan de slag. Na een 10 weken durend individueel project waar ik al experimenterend mijn concept ontwierp, stelde ik mijn zelf ontworpen prototype ‘Armadillo’ voor. Het meubel viel in de smaak, werd geselecteerd voor een wedstrijd, enkele tentoonstellingen en de ‘Stockholm Furniture Fair’.

Tijdens en na de beurs in Stockholm kreeg ik veel positieve feedback en werd het ontwerp opgemerkt door de media. Dit najaar komt mijn eerste product ‘Pichi Pillow’, gebaseerd op ‘Armadillo’ op de markt voor het Nederlandse ‘Sweatshop Deluxe’.

De designwereld is gek en groot. Door mijn ervaringen en kansen in Oslo heb ik een beter idee waar ik mezelf graag zie staan binnen x aantal jaar.

Ik moedig iedereen dan ook aan om op buitenlandse uitwisseling te gaan. Door de afstand en andere kijk worden je ogen pas echt geopend!”

Hier zijn een aantal links die Heleen heeft aangeraden:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ML2sX3EpI7E#t=124 (een filmpje over het design department in Oslo)
http://www.khio.no/Engelsk/ (de website van de Kunsthøgskolen in Oslo )
http://blog.thedpages.com/stockholm-furniture-fair-armadillo-by-heleen-sintobin (een designblog uit Stockholm)
https://www.blomqvist.no/Maanedens-design (de wedstrijd waaraan Heleen deelnam)

WIl je ook in het buitenland studeren, of deelnemen aan een internationaal project? Neem dan contact op met het bureau voor internationalisering op school.

http://www.architectuur.sintlucas.wenk.be/index.php?id=31