< terug

Timmothy Sermon

Hoe kan een grid een structurerende manipulator zijn van/in de abstracte ruimte? 

 

 

Het ontwerpproces op Sint-Lucas verliep doorheen de jaren vaak hetzelfde. Van een volumeonderzoek, naar een functiebepaling en zo naar een eerste voorontwerp. Nooit was structuur de hoofdleider in een van mijn vorige ontwerpstudio’s, wat ik persoonlijk wel wat jammer vond. Vandaar dat de keuze voor de Studio Structuur voor de hand lag. 

In mijn studeercarriëre heeft het werken met een grid mij altijd al geïnteresseerd. Vandaar dat ik ervoor gekozen heb om met een grid te werken in deze masterproef. Ik zie het grid als een organiserend systeem, maar het heeft ook een functioneel aspect. In deze masterproef duik ik dieper in naar de betekenis van een tweede gridlaag, een functioneel grid, en wat zijn ruimtelijke invloed is op het structurele grid. Het doel is om te zoeken naar interessante ruimtelijkheden door de relatie van het tijdelijke functioneel grid t.o.v het langdurige structurele grid 

In de reflectienota valt te lezen hoe ik een tool maak die mij helpt keuzes te maken. Deze tool vertaald parameters die de ontwerper zelf invult, denk aan oppervlaktes, looplijnen,… naar een functioneel grid. Dit functioneel grid kan vervolgens op verschillend wijzen geïnterpreteerd worden door verschillende gebruikers van de tool. De focus ligt hier voornamelijk dus op de tool en wat zijn meerwaarde is voor de ontwerper. 

Er ontwikkeld zich een samenwerkend systeem van tool – structuur – ontwerper die vervolgens vertaald is in een ‘finaal’ ontwerp. 

Als conclusie kunnen we volgende vragen dan stellen; Kan een functioneel grid voor extra ruimtelijkheid zorgen binnen een langdurig structureel grid? Is parametric design een toekomstige vervanger van de architect? Of heb- ben we deze nog steeds nodig? 

 

site1
Site 1

 

 

site2
Site 2

 

 

 

site3
Site 3

 

site4
Site 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

site5
Langse snede

 

 

site6
Isometrie opbouw

 

tentoon1
Sfeerbeeld tentoonstelling 1

 

tentoon2
Sfeerbeeld tentoonstelling 2

 

tentoon4
Sfeerbeeld tentoonstelling 3

 

onthaal1
Sfeerbeeld onthaal

 

Timmothy Sermon – Studio Structuur academiejaar 2019-2020