< terug

Florence Desmedt

VERVAL VERTRAGEN IN ARCHITECTUUR

 

In deze masterproef deed ik onderzoek naar het hergebruik van een gebouw en zijn draagstructuur. Het hergebruik in architectuur is een zeer actueel thema in een wereld waar alles volgebouwd raakt. Vaak worden gebouwen die nog steeds in een goede, bruikbare staat zijn gemakkelijkheidshalve afgebroken en komt er een nieuw gebouw. Dit veroorzaakt een steeds groter wordende afvalberg.

Met mijn ontwerp wil ik een gebouw volledig op consumeren zonder onnodig veel energie te steken in het conserveren. Zo worden gebouwen niet te vroeg afgebroken en wordt zijn volledige levensduur optimaal benut.
De bestaande draagstructuur kan samenwerken met een nieuwe toegevoegde structuur. Zo zullen de oude en de nieuwe structuur drijver worden voor de vormgeving van mijn architectuur.
Dit theoretisch onderzoek wordt gestaafd aan de hand van een ontwerp op de site De Porre.

De bestaande draagstructuur wordt eerst ontlast door het wegnemen van de vloerplaten en kinderbalken. Deze ingreep maakt het mogelijk de bestaande draagstructuur opnieuw te belasten met een nieuwe, duurzame toevoeging van langere levensduur. Deze vormen verschillende woonunits die zich verspreiden doorheen het gebouw.

schermafbeelding-2020-07-01-om-14-14-44
Optreden van verval in de architectuur

 

schermafbeelding-2020-07-01-om-14-15-28
Vertragen van het verval

 

 

schermafbeelding-2020-07-01-om-14-14-29
Grondplan

 

Gevel A3 1/200.pdf
Snede

 

beeld-fase-1
Beeld Fase 1

 

beeld-fase-2
Beeld Fase 2

 

 

3d-3-interieur
Beeld Interieur
Florence Desmedt – Masterstudio structuur 2020