< terug

Masterproef laureaat Campus Sint-Lucas Brussel 2018: Jenna Vanwachtendonck

snede-jury_new_rgb-fragment

L’essence (les sens) de la vie cachée
door Jenna Vanwachtendonck
Contact & Portfolio

De levensomstandigheden van Joods onderduikers tijdens de Tweede Wereldoorlog vormen het onderwerp van mijn masterproef. Niemand koos voor een clandestien leven in de schaduw van de maatschappij. Het was een kwestie van overleven. Aan de hand van schaars bewaarde egodocumenten van deze ‘uitgewisten’, heb ik getracht hun getuigenissen te bundelen aan de hand van een ervaringsparcours. Ik wil bezoekers het verhaal van deze onderduikers laten beleven, zodat de herinnering aan hun verschrikkelijke ervaringen bewaard blijft in het geheugen van toekomstige generaties.

Naast egodocumenten, was het werk van de Joods-Duitse schilder Felix Nussbaum een tweede belangrijke bron. Zijn schilderijen en hun kleurenpalet vormen een leidraad doorheen mijn werk.

kleurenpalet

kleurenpalet-1

Het zintuiglijke aspect speelt een cruciale rol in mijn ontwerp, en staat in directe relatie met de levensomstandigheden van de onderduikers. Ik vond het uiterst belangrijk om dit aspect van het clandestiene leven mee te geven aan de bezoeker.

Mijn traject volgt een verhaallijn die vaak terug kwam bij het analyseren van de verschillende egodocumenten. Elk van deze specifieke gebeurtenissen zijn gekenmerkt door specifieke gevoelens zoals nostalgie naar betere tijden, angst, isolement, benauwing, verdriet, gemis … . De keuze voor bepaalde materialen, kleuren, vormen, geluiden en licht, laat toe om deze emoties te vertalen voor de bezoeker.

Door mijn project wil ik een ervaring aanbieden die uniek en eigen is voor elke bezoeker, beïnvloed door diens eigen gevoeligheden, (familie)verhaal, waarden, en kennis over het verleden. Door de fysieke en zintuigelijke ervaring van het onderduiken te beleven, wil ik de bezoeker raken en appelleren aan diens inlevingsvermogen. Hiermee wil ik de bezoeker innerlijk raken en een stuk ruimtelijke ‘essentie’ van het verborgen leven laten voelen.

bovenaanzicht-inkomhal   proefmaquettes_2

maquette-foto

ondergrond

website-ontwerpmaquettes6

tunnel-uitgang

snede-jury_new_rgb

tunnel

vernauwing

Eén gedachte over “Masterproef laureaat Campus Sint-Lucas Brussel 2018: Jenna Vanwachtendonck”

Reacties zijn gesloten.