< terug

Alumnus Michiel Hutsebaut over de Stimuleringsprijs Interieurarchitectuur 2016-17

test5

Een klein jaar geleden had ik het geluk om de Stimuleringsprijs Interieurarchitectuur te ontvangen. Het financiële duwtje in de rug, gegeven door de Faculteit Architectuur, is bedoeld om pas afgestudeerde interieurarchitecten te helpen een portfolio op te maken, een publicatie te realiseren of een congres of workshop te volgen. Dit allemaal om een beginnende interieurarchitect te stimuleren in ons vakgebied.

Rond diezelfde periode kreeg ik de kans om te werken voor FELT architectuur & design. Een van hun langlopende projecten waarbij ik kon helpen was het visualiseren van hun kruk, R22.
In het proces van prototypes maken, is het belangrijk om het object in beeld te brengen vooraleer het effectief realiseren ervan. Een van de zaken die onderzocht moest worden was het materiaal van de kruk, polyethyleen. Het idee was om aan de hand van een 3d model de textuur, de oppervlaktebehandeling en de impact dat licht daarop heeft, te simuleren.

Gefrustreerd in mijn onvermogen om (goede) beelden te genereren met Google Sketchup, greep ik de kans aan om mijn renderskills te verbeteren door een workshop renderen te volgen.

Samen met een handvol architecten en landschapsarchitecten verzamelden we in een glamoureuze uithoek van Antwerpen om een dag te experimenteren met texturen en licht.

Hoewel ik graag zou schrijven dat de bijeenkomst een verzameling aan tips over hoe om te gaan met bump maps, meshes en displacement maps heeft opgeleverd, werd de workshop geen groot succes. Na de acht uur durende cursus ben ik echter wel in staat om vuur, gras, rotsen en water te renderen (ideaal voor iemand die een zwembad middenin een rotsachtige tuin wenst).

De workshop zorgde er wel voor dat ik de voordelen die het renderen van beelden kan hebben beter kan inschatten. Het is een heel snelle, één op één vertaling van een idee naar een beeld. De schoonheid van een renderprogramma zit diep verborgen, maar kan, in de juiste handen, prachtige resultaten afleveren.

Het is een luxe om, in dit geval met de hulp van de faculteit, op zoek te kunnen gaan naar grafische kwaliteiten in de meest brede zin van het woord.

Michiel Hutsebaut, 2018