< terug

Documentaire ‘Juliaan Lampens. Altijd en overal samen zijn’

Digital StillCamera

Architect Juliaan Lampens (°De Pinte, 1926) is op 6 november overleden.

Van 1946-1950 studeerde hij architectuur aan het Sint-Lucasinstituut te Gent. Oorspronkelijk ontwierp hij huizen in een soort gemoderniseerde traditionele stijl. Na 1958 veranderde zijn stijl, beïnvloed door een bezoek aan de Wereldtentoonstelling en het brutalisme van Le Corbusier.
Van 1974 tot 1985 werkte hij als leerkracht en workshop-meester, en van 1985 tot 1991 als docent aan Sint-Lucas Gent. Tot zijn bekendste werken horen de ‘Onze-Lieve-Vrouw van Kerselare bedevaartkapel‘ in Edelare, zijn eigen huis in Eke, de bibliotheek van Eke en woning Van Wassenhove in Sint-Martens-Latem. Deze gebouwen zijn opgetrokken in ruw beton, in de brutalistische bouwstijl.

In 1991 was er een retrospectieve tentoonstelling in de internationale kunstcampus ‘deSingel’ in Antwerpen. In 1995 won Lampens de Grote Architectuurprijs van België.

Lees meer op Docomomo, bekijk reportages op vrt.be en de documentaire ‘Juliaan Lampens. Altijd en overal samen zijn’ op vrt.nu.

Foto: Kerselare bedevaartkapel(Spotter, eigen werk, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kerselare_kerk_bedevaartsoord.jpg)